martes, 3 de enero de 2012

Blogaes: levitació quàntica

Hola a tots,

Primer que res vos desitge un feliç any 2012!...felicitat, amor, diners, sexe, drogues i rock'n'roll (o el que més vos agrade). Evaluant els resultats del Google Analytics estic adonantme que els meus benvolguts lectors nomes venen per aci quan els envie mails, i vos proporcione alguna entrada interesant. La proxima entrada sobre el Web Mining i alguns altres resultats que estic constatant vindrà en breu, ja estic preparant algunes respostes als comentaris que he rebut. Pero hui volia parlarvos de alguna cosa diferent, algo més científic, pero al mateix temps molt interesant, i que a més de u de vosaltres li agradarà. Per a començar vos deixe un video:

 

L'heu vist? Pareix un scalextric sense cables ni res, no? No vos abelliria tindre'n un? No soc un especialista en la materia, pero crec que el funcionament básic puc explicarlo. De totes maneres, si algun té alguna correció a fer, pot fer-la en els comentaris. Anem allà...

El que heu vist al video es un exemple del "efecte Meissner" i dels superconductors. Els superconductors son materials sense resistencia elèctrica per a la corrent i que tampoc no perden energia. Els metalls perden resistència elèctrica a mesura que perden temperatura, pero no tots arriven a tindre una resistència igual a 0, els que tenen esta propietat es denominen superconductors. Quan un superconductor arriva a temperatures més baixes que la seua temperatura crítica (Tc), la resistencia es torna igual a zero i el material es torna diamagnètic, aixo vol dir que no deixa penetrar els camps magnètics i repelit per els imans. A més si tenim un superconductor refredat per baix de la seua temperatura crítica podria tindre una corrent elèctrica corrent dins d'ell eternament, sense ninguna font d'energia. Materials superconductors poden ser alguns tan simples com el coure i l'estany. Els superconductors son extremadament útils com podeu imaginar, pero tenen un gran problema. Les temperatures que han de tindre per a funcionar son realment baixes. No funcionaria simplement posant-lo al congelador, sino que han de ser temperatures pròximes al zero absolut (-273,15ºC). Com podeu vore, es un problema dificil de resoldre. Si es descobriren els superconductors a temperatura ambient, seria tota una revolució per les aplicacions que podrien tindre.

I el efecte Meissner? Que es aixo?

Pues el efecte Meissner es el efecte de que un superconductor amb temperatura per baix de la seua temperatura crítica, repelix les linees de camp magnètic:


  
Es a dir, si coloquem un imà per damunt d'un d'aquests materials superconductors, el element levitarà ja que, com hem dit avans es diamagnètic i no deixa penetrar les linies de camp magnètic. Es forma una imatge especular (imatge igual pero de signe contrari) dins de l'element superconductor de forma que manté l'imà en l'aire. Com heu vist al video, als cotxes (que son imans) se'ls coloca nitrogen líquid per a refredarlos i que el material per on pasen siga un superconductor.

En fi, espere que hajeu après més alguna cosa sobre fisica. I voldria recomenarvos el seguent llibre de divulgació científica, ja que m'he basat en ell per a escriure la entrada: Fisica del impossible, Michio Kaku.

Una abraçada a tots, i ens parlem als comentaris!

PD: La imatge pertany a Wikipedia. Supose que he de dir-ho.
PD2: Si a algu li ha molat el video, i li molen els jocs aixi pero no te un scalextrics, podria provar el seguent joc (es gratis!): Nitronic Rush



3 comentarios:

J.L. Yago dijo...

Está guay. Considere, a més, interessant que publiques entrades científiques. Als teus amics enginyers ens molará ;-)

Anónimo dijo...

Esta molt interessant Ignasi. Per a mi, que sóc de lletres, és sorprenent el món de la física.
Per cert, l'efecte d'este senyor que comentes, és semblant a l'efecte Bernoulli?

Unknown dijo...

Hola! @Yago, si vols podries proposar un tema i el podriem discutir en alguna entrada, tu eres el de mecanica.
@Anonim, el efecte Meissner es de fisica quàntica i magnetisme, el de Bernouilli es de mecánica. No conec el efecte Bernouilli molt be, pero crec que te a vore amb la presio en fluids i com la suma de la velocitat, i la presio es sempre constant. Sé que es el que manté els avions a l'aire fent que la velocitat siga mes alta en la part de dalt de les ales (per tant la presió més baixa) i al tindre menys presió aixo genera la força que manté el avió al aire, pero no podria dirte molt mes.